Zapisi s koncerta Komornega orkestra NOVA in štirih učenk Glasbene šole

Na petem koncertu v ciklu Zvoki mladosti je nastopil Komorni orkester NOVA. Orkester v svojih vrstah združuje mlade glasbenike s celotne Goriške in drugih severno-primorskih občin, in sicer tako učence, dijake in študente, kot tudi tiste glasbenike, ki so si za poklicno pot izbrali drugo področje pa bi radi ohranili stik z glasbo.

Komorni orkester je za nastop na Glasbeni šoli Nova Gorica predstavil program Sledovi preteklosti, s katerim je gostoval tudi v Tolminu in na Zemonu pri Vipavi. Program je vključeval dela iz različnih slogovnih obdobij. Začel se je z baročnim koncertom Antonia Vivaldija. Pri tej skladbi so se v vlogah štirih solistk z orkestrom predstavile učenke višjih razredov violine z Glasbene šole Nova Gorica; Katarina Gomiršek (mentorica Stela Povšič), Anja Horvat (mentor Marko Kodelja) ter Iva Mačus in Polona Božič (mentorica Amanda Vidic). Zahtevni preizkus so mlade violinistke pohvalno opravile. Solistično linijo so dobro vodile, orkester pa jim je bil v oporo. Sledili sta dve skladbi iz obdobja glasbene romantike. Suita Capriol Petra Warlocka je povezovala stare plese iz 16. stoletja, medtem ko se je s Koncertom za oboo britanskega skladatelja Ralpha Vaughana Williamsa predstavila oboistka Ana Souza Leban. V prepletu zvoka oboe in godal se je pred nami risala slika prostranih in osamljenih angleških planjav, ki kljubujejo divjemu severnemu podnebju. Glasbeniki so dobro ujeli to vzdušje, ki v svojih melodijah združuje melanholičnost, nostalgijo in romantičnost.

Zaključek koncerta je izzvenel v duhu sodobnega časa. Orkester NOVA je premierno izvedel delo študenta magistrskega študija kompozicije na Akademiji za glasbo Ljubljana, Jeana Markiča. Skladba z naslovom Čudežna dežela je skrivnostno delo, ki se v svoji zvočnosti spogleduje s filmsko glasbo, romantiko in skladateljskimi trendi 20. stoletja, poleg tega pa izžareva predvsem svobodnost, saj se skladatelj prosto in neobremenjeno giba med žanri, z namenom da doseže želeni zvočni učinek. Skladba je tako na trenutke zazvenela hipnotično.

Celoten večer pa je izzvenel prežet z veliko pozitivne energije in predvsem v znamenju dobrih, navdahnjenih izvedb.

(Skupno 440 obiskov, današnjih obiskov 1)