Koncert pihalnih orkestrov ob materinskem dnevu

Sobota, 25. 3. 2023, ob 17.00
Koncertna dvorana Glasbene šole Nova Gorica

Trije pihalni orkestri: Pihalni orkester Salonit Anhovo, Pihalni orkester Komen in Pihalni orkester Glasbene šole Nova Gorica, vsak pred pomembno preizkušnjo, odhodom na tekmovanje pihalnih orkestrov, kjer se bodo predstavili pred strokovno žirijo.

V koncertni dvorani Glasbene šole Nova Gorica bodo na materinski dan obiskovalcem na posebnem koncertu zaigrali vsak svoj tekmovalni program.

Vabljeni!
Vstopnine ni.

Program

Pihalni orkester Salonit Anhovo
Dirigent: Armando Mariutti

B. Chantry: The President
J. D. Haan: Queen of Dolomites

*

Pihalni orkester Komen
Dirigent: Matija Tavčar

L. Feliciani: Historia Ecclesiae Albae
M. Somadosi: Fanfare and Hymn for Peace
F. Cesarini: Images of a city

*

Pihalni orkester Glasbene šole Nova Gorica
Dirigent: Armando Mariutti

M. Geisler: Call of Heroes
M. Ravel, prir. J. Bocook: Bolero
A. Reed, prir.. R. Longfield: El Camino Real

Pihalni orkester Salonit Anhovo prihaja iz osrčja Soške doline, kjer se glasbeno udejstvuje že 70 let. Izkušeni glasbeniki, ki jih dopolnjuje številen podmladek, se radi odzovejo vsem povabilom in tako nastopajo na raznih dogodkih v domači občini in izven nje, poleg tega pa v lastni režiji pripravljajo koncerte in glasbena srečanja.

Od začetka svojega delovanja je orkester že veliko doživel in prepotoval. Nastopal je v Italiji, po  bivši Jugoslaviji, na mednarodnih festivalih v Calelli v Španiji, Kastavu na Hrvaškem, sedaj pa so se godbeniki ravnokar vrnili iz gostovanja v Franciji. Pihalni orkester je prejel že vrsto občinskih priznanj, priznanj Zveze slovenskih godb in Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Godbeniki se ne udeležujejo le koncertov in srečanj, ampak so kreativni in tako nastopajo tudi na radiu, snemajo prispevke za televizijo in snemajo zgoščenke s spremljavo raznih slovenskih vokalov. V lanskem letu so ob svojem 70. jubileju posneli zgoščenko, ki obsega 12 skladb, pri katerih se z instrumentalno spremljavo orkestra združijo vokali Anike Horvat, Giannija Rijavca, Nuše Derende, Rudija Bučarja, Slavka Ivančiča ter Vladimirja Čadeža, ki so v preteklosti z orkestrom že sodelovali kot vokalisti ob orkestrski spremljavi.

Pihalni orkester Salonit Anhovo je v lanski sezoni začel ustvarjati pod vodstvom dirigenta Armanda Mariuttija. 

Pihalni orkester Komen sestavlja prek 40 sedanjih ali nekdanjih učencev podružnične glasbene šole Komen. Udeležuje se proslav, zabavnih prireditev, gostovanj, tekmovanj, prireja koncerte, seminarje in celo poletno orkestrsko šolo na Krasu.

V svoji več kot 25-letni zgodovini je osvojil številna priznanja, med katerimi izstopata absolutno prvo mesto na državnem tekmovanju druge kategorije in nagrada za prvo mesto na tekmovanju Flicorno d’oro v drugi težavnostni stopnji leta 2007. Leto pozneje je na mednarodnem tekmovanju v Strasbourgu prejel drugo nagrado. Tekmoval je v sloviti dunajski filharmoniji in tudi zmagal. Leta 2011 je orkester svojo petnajsto obletnico počastil s tekmovanjem v znameniti dvorani berlinske filharmonije, kjer je zasedel drugo mesto.

Sestav je leta 2012 pozdravil svojega novega umetniškega vodjo in dirigenta – Matijo Tavčarja, mladega talentiranega tolkalca, ki je član orkestra že od samega začetka. Pihalni orkester Komen tako sledi njegovi viziji glasbe, ki navdušene glasbenike vodi po najprestižnejše odre: leta 2015 so osvojili zlato priznanje in veliko nagrado mednarodnega festivala v Bratislavi, leta 2018 pa v Schladmingu v najzahtevnejši kategoriji navdušili z 93,13 točkami in ponovno prvo nagrado prestižnega tekmovanja. V koronskih časih so si prizadevali glasbo svojim poslušalcem približati na izviren način: priredili ao virtualne koncerte in nastope, izdali so svojo pobarvanko in igro spomin, s katerima želijo k glasbi spodbuditi tudi najmlajše radovedneže.

Po občutni pomladitvi orkestrašev, saj se starejšim redno pridruži nemalo mlajših talentov, se bodo letos ponovno preizkusili na mednarodnem tekmovanju 6. maja na Hrvaškem, zato je nocojšnji koncert odlična preizkušnja, da pokažejo svoje dosedanje znanje.

Pihalni orkester Glasbene šole Nova Gorica tretje leto zapored vodi učitelj, dirigent in predvsem izvrsten flavtist, ARMANDO MARIUTTI, ki je pihalni orkester letos pripravil za udeležbo na kar dveh tekmovanjih. Orkester se bo najprej pomeril na mednarodnem tekmovanju v Palmanovi, sledilo bo priznano državno tekmovanje pihalnih orkestrov v Krškem. Orkester je imel kar nekaj odmevnih koncertov z raznolikim programom. Od klasične, filmske, pop glasbe, pa glasbe iz risank. Dirigent je na orkester ponosen tudi zato, ker že tretje leto skupaj prirejajo komentiran koncert za pripravnice za najmlajše, da jim približajo pihala trobila in tolkala ter seveda pihalni orkester v širšem pomenu.

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)